Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt in april 2021.
Op deze pagina vindt u het jaarverslag over 2020 van de Nijkerkse Stichting voor Hulp aan Tsjernobylkinderen. Het vorige verslag (uit 2019) vindt u hier.
Verslag van het jaar 2020
Door Corona hebben we een vreemd jaar achter de rug. De eerste reis stond al gepland voor april, en de volgende twee bezoeken / reizen zouden we in overleg met de organisatie /projecten later in het jaar uitvoeren.
We hoorden dat het nieuwe huis voor de blindenorganisatie voor 98% klaar is, zelfs de verwarming deed het de afgelopen winter erg goed, de mensen zaten er warmpjes bij.
Goede hulp werpt zijn vruchten af
Sasha is verhuisd, eind februari 2020, van Kosava naar Damaschavo ± 40 km onder Brest.
Sasha zat in het project in Kosava om zelfstandig te leren wonen. In Damaschavo woont hij met een andere bewoner in een soort appartement, wel onder gedeeltelijke toezicht. Alleen eten moeten ze in een eetgelegenheid doen op het terrein, uit veiligheidsoverwegingen mogen ze niet zelf koken in hun woning. Schoonmaken, wassen moeten ze zelf doen. Sasha kan heel goed steen bewerken (zie foto) alles uit één stuk steen. Een mooie bezigheid die ook nog wat roebels oplevert. De bestellingen lopen binnen, zo heeft hij een goede dagbesteding.
Kzenia wordt door de Nijkerkse Stichting al jaren geholpen met materiaal voor haarzelf en de school waar ze voor jurist leert (zie jaarverslagen).
Begin juni kregen we bericht dat ze de 4-jarige studie goed heeft afgerond. Wij als Nijkerkse Stichting en sponsoren zijn dan ook heel blij met dit bericht. Zo kun je zien dat met wat begeleiding, zowel financieel als persoonlijk, het mogelijk is dat Kzenia met haar beperkingen toch een goede opleiding kan krijgen en met een goed resultaat kan afronden. Helaas kan de Nijkerkse Stichting voorlopig ( vanwege het Coronavirus) niet naar Belarus. We weten nog niet of Kzenia gaat verder studeren of gaat werken, maar we zullen haar zolang als het mogelijk is blijven helpen daar waar nodig is.
Zlata, nu een jongedame wordt al een paar jaar door de Nijkerkse Stichting geholpen.
Zlata woont samen met haar moeder en oma in een oude flat 4 hoog in het centrum van Brest. Elke reis die we ondernemen vanuit Nijkerk naar Belarus wordt de familie geholpen met een groot voedselpakket en kleding, en een tegemoetkoming in de studiekosten en materiaal voor de school. Begin juni kregen we bericht dat Zlata was geslaagd voor haar studie (vergelijkbaar bij ons met HAVO/VWO), het gemiddelde cijfer is 9.7. Hiermee krijgt ze een gouden medaille van de staat.

Voor het project van de acht jongeren in Kosava (zie www.tsjernobylkinderhulpnijkerk.nl) hebben we weer veel voedsel gekocht zodat ze zelf weer een paar weken kunnen koken.
De blindenorganisatie in Ivatsevichi werd verblijd met een bijdrage om voedselpakketten te kopen voor hen die het op dat moment hard nodig hebben. De prijzen stijgen daar elke week terwijl de uitkeringen nog steeds onder de 400 BY roebel ( € 170) zijn. De prijzen kun je vergelijken met de Aldi of de Lidl in Nederland, misschien soms iets goedkoper.
25 Jaar Stichting Tsjernobylkinderhulp Nijkerk
De Nijkerkse Stichting is nu 25 jaar bezig met hulpverlening in tehuizen en ook bij privé-gezinnen. We zijn dan ook blij dat we regelmatig goede resultaten zien in de tehuizen (zie projecten en jaar verslagen) en ook bij de privé-gezinnen. We weten nog niet of jongelui gaan doorstuderen of gaan werken. Vanwege het coronavirus kunnen we voorlopig niet naar Belarus, mogelijk weer eind dit jaar of anders begin volgend jaar. In de tehuizen zijn ze corona-vrij en is alles onder controle. We worden regelmatig op de hoogte gehouden door Kosava, Telehani, Pinsk en Ivatsevichy.
Op 10 september 2021 bestaat de Nijkerkse Stichting 25 jaar. Op deze dag wil de Stichting in Wit Rusland zijn, voor 10 dagen, om alle projecten te bezoeken en iets extra’s te betekenen voor de bewoners. Dit alles kan alleen doorgang vinden als de grenzen i.v.m. corona weer opengaan, en het voor ieders gezondheid uiteraard veilig is!
Er is wekelijks contact met onze tolk Tatjana in Brest, zij houdt ons goed op de hoogte van alle projecten.
De wijze waarop in Kosava wordt gewerkt is als volgt: het personeel wordt getest, bij een negatieve test draaien zij 14 dagen van 12 uur per dag, dan de volgende ploeg enz. Er komt en gaat verder niemand het gebouw in en uit.

Mocht u de Nijkerkse Stichting willen ondersteunen, dat kan doormiddel van een financiŽle bijdrage te doen op NL 90 ABNA 0401 1443 80. Bij voorbaat onze dank hiervoor.

Hartelijke groet, Chris Benning en Ria van't Veld