De Nijkerkse Stichting is op aanvraag vanuit Minsk en in samenwerking met de organisatie uit Brest naar Kosava geweest. Kosava is een kleine plaats gelegen in de bossen langs de weg (M1) van Brest richting Minsk ongeveer 210km van Brest
In Kosava staat een neurotisch-psychiatrische kliniek voor volwassenen.
Er kunnen maximaal 300 bewoners wonen, op het moment dat wij er waren, maart 2010, waren er 249 bewoners die er hun hele verdere leven wonen.
Zoals gewoonlijk wilden we niet met lege handen komen en zodoende hebben we wat goederen meegenomen en daar ook spullen gekocht die hard nodig waren. In Brest hebben we 25 pakken pampers gekocht voor Kosava, deze werden
's morgens vroeg op zaterdagochtend om 8.00 uur gebracht bij ons in de sneeuw.
We hadden de pampers weken van tevoren besteld, anders waren er maar twee pakken beschikbaar. Wij kwamen op een mooi moment, veel sneeuw in een bosrijke omgeving. We werden ontvangen door de directeur en een juridisch medewerkster.
Na een korte kennismaking, vertaald door onze tolk Tanja, hebben we een rondleiding gehad in verschillende gebouwen. In elk gebouw wonen bewoners van een gelijk niveau met een vaste groep begeleiders.
In het hoofd gebouw bevind zich ook een dagbesteding ruimte waar de bewoners leuke schilderijtjes en andere dingen maken.
Na de rondleiding hebben we de Humanitaire goederen uit geladen.
Vanuit Nijkerk hebben we honderden handdoeken meegenomen en twee grote dozen met lakens en slopen, hier waren ze erg blij mee, en vroegen ons dan ook om in de toekomst te blijven helpen met deze hulp zoals , handdoeken, lakens, zeep, enz., enz.
Dit zijn goederen die slijten en regelmatig vervangen moeten worden en opraken
Ter plaatse hebben veel goederen gekocht zoals: scheerzeep en scheermesjes, dozen vol handzeep, shampoo, waspoeder, tondeuse, enz.
Zoals gewoonlijk moeten ook hier weer verschillende documenten gemaakt worden van alle humanitaire goederen die we gebracht en daar gekocht hebben.
Alles moet kloppen als er controle komt. We willen proberen hier in de toekomst meer hulp te gaan brengen zoals kleding, schoenen, handdoeken, lakens enz .
Ter plaatse kunnen we pampers, zeep, shampoo, waspoeder, tandpasta en verdere spullen kopen.