In Pinsk hebben we voor het eerst een opvanghuis voor baby’s bezocht. Het opvanghuis heeft plaats voor 125 baby’s en kinderen. Op het moment dat wij daar waren maart 2010) waren er 90 baby’s en kinderen. De baby’s die wij gezien hebben waren niet allemaal gezond, heel veel moeders hebben nog steeds last van de gevolgen van de Kernramp van Tsjernobyl.
Jonge moeders die niet in staat zijn om hun kind zelf op te voeden en groot te brengen kunnen hun kind hier achterlaten zodat ze op een goede en liefde volle manier verzorgt kunnen worden. De kinderen blijven hier tot de leeftijd van 5 jaar, daarna worden ze ter adoptie aangeboden. Het adoptie beleid staat ter discussie, en zodoende zijn er nu ook oudere kinderen die hier verzorgd worden en wonen.
De Nijkerkse Stichting is hier op aanvraag vanuit Minsk en in samenwerking met de organisatie uit Brest heen gegaan. Pinsk ligt aan de grote weg ( M 10 )van Brest naar Gomel.
Deze weg rijden we altijd als we naar Horostovo gaan, de plaats waar de Nijkerkse Stichting is opgericht en waar we bijna op alle reizen naar toe gaan. Het is dus een kleine moeite om even langs en aan te gaan om hulp te verlenen. We hebben al gekeken in de winkels, de meeste dingen zoals melk, Pampers, zeep, toiletpapier enz. kunnen we hier kopen.
Omdat de Nijkerkse Stichting zoals gewoonlijk de eerst keer niet met lege handen wou aankomen hebben we kinderschoenen ( kleine maatjes) en een paar kleine dozen met baby kleertjes meegenomen. In overleg met de directeur van het baby opvanghuis hebben we besloten om de volgende goederen ter plaatse te kopen: twee magnetrons om baby voeding warm te kunnen maken, twee waterkokers, flesjes met spenen voor de baby’s, pampers, toiletpapier, pannen, afwasteilen.
Aan alles is een groot tekort en de Nijkerkse Stichting wil proberen om hier nog een keer hulp te gaan verlenen.
Ook hier moesten we weer een document maken van alle humanitaire goederen.
Als er controle komt moet alles natuurlijk kloppen. Wij krijgen ook altijd een officieel document mee voor onze boekhouding.