De reis naar Volozhinsky heeft in april 2005 plaatsgevonden. Hier vindt u een korte samenvatting van ons bezoek
Het tehuis in Volozhisky is geen weeshuis wat ons in 2004 verteld is, maar een tehuis voor verstandelijk gehandicapten tot ±18 jaar.
Er zijn maar enkele weeskinderen maar die hebben toch nog een thuis.
Er wonen op dit moment 135 kinderen die worden verzorgd en begeleid door 60 leraren en persoonlijke verzorgers. De kinderen zitten in kleine groepjes daar op school, allemaal op het zelfde niveau en ongeacht de leeftijd.
Zo kan het zijn dat er kinderen van 6 jaar en 15 jaar in de zelfde groep zitten.
Er is een aangepaste bibliotheek met boeken met grote letters, en er wordt veel gedaan aan hun cultuur zoals dansen en zingen en natuurlijk muziek maken.
Volgen hun lerares is dit op hun niveau na veel trainen goed mogelijk, we hebben een kleine privé voorstelling gehad en er zeer van genoten. Ook is er een varkensstal met op dit moment ± 35 varkens en biggen, en natuurlijk een paard en wagen. Zo hebben ze vlees en soms ook biggen voor de verkoop.

De school is in 1961 gebouwd en zeer slecht onderhouden. Daar de Nijkerkse Stichting niet alle projecten alleen aan kan is hulp gevraagd aan de Oudegaaster-stichting voor hulp aan Tsjernobylkinderen. Besloten is voor een goede samen-werking zodat er optimale hulp verleend kan worden. De Oudegaasterstichting wordt hoofdsponsor en de Nijkerkse Stichting werk mee om ook hun goederen op de goede plaats te krijgen. Deze samenwerking is nodig omdat we zelf niet alles aan kunnen.

De Oudegaasterstichting heeft op deze reis van 18 april ’05 het tehuis één keer 186 glazenramen en één keer 75 glazenramen geschonken voor hun broeikas waar ze tomaten, paprika’s , augurken en vele andere soorten groenten verbouwen. De kas was een bouwval en ze kunnen hem nu weer opnieuw opbouwen. Ook hebben we er nog 20 zakken cement, golfplaten, spijkers, harken, schoppen en ± 5,5 M3 hout, waspoeder en veel schoolmateriaal achter gelaten.
De Nijkerkse Stichting heeft ook diverse EHBO trommels aangeboden voor in hun werklokaal er hing er één aan de muur, die was nog van voor de oorlog.

In het najaar gaan we kijken of de kas weer in goede staat is en er weer volop verbouwd kan worden zodat er in de winter weer voldoende voedsel is.

Zomers gaan de kinderen 10 weken naar huis en wordt het tehuis verhuurd.
Er komen dan gezinnen met kinderen uit de grote stad om er 3 weken vakantie te houden in de natuur. Zo kan er drie keer drie weken verhuurd worden.
Het tehuis ligt namelijk midden in de bossen en is dus een mooi vakantie verblijf.
Op deze manier krijgt het tehuis er een kleine financiële vergoeding voor die zij goed kunnen gebruiken.